Natuurlijk Warm | Pelgröm Sauna
16111
page-template-default,page,page-id-16111,qode-quick-links-1.0,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,vss_responsive_adv,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
Pelgröm sauna   
een moderne Temazcal

 

bron wikipedia

Een Temazcal is een zweetruimte van de inheemse bevolking van Meso-Amerika. Het woord Temazcal (Temazcalli) komt uit het Nahuatl en betekent “huis van hitte”. In het oude Meso-Amerika werd het gebruikt als genezende ritueel om na lichamelijke inspanning – bijvoorbeeld na een strijd of spel – het lichaam ceremonieel te reinigen. Het werd ook gezien als toepassing om de gezondheid te verbeteren, het genezen van zieken en voor vrouwen om een bevalling voor te bereiden.

De zweethut komt vrij vaak in midden-Amerika voor, doch de Temazcal is anders. Het is gebouwd van meestal vulkanisch gesteente in een op een iglo lijkende cirkelvormige koepel. Er zijn echter ook archeologische vondsten bekend van rechthoekige vormen. Om de ruimte op te warmen, wordt (omdat deze door de temperatuur niet ontploffen) vulkanisch gesteente verwarmd en daarna in een kuil in het midden van de Temazcal neergelegd waarna overgoten met water.

 

Uit de geschiedenis van de Temazcal heb ik geleerd dat de Inheemse bevolking van midden Amerika met materiaalkeuze en vorm heel goed rekening hielden met de menselijke natuur.

Het reinigingsproces kan holistisch genoemd worden en werkelijk een verbetering opleveren aan de mens en evenwicht bevorderen. Gebruikers van mijn sauna’s beamen deze werking.

Er wordt met opzet geen elektra en wifi aangelegd voor verlichting en internet . De sauna wordt met kaarsjes en olie lampen verlicht.

De temperatuur en luchtvochtigheid is anders dan bij een sauna van hout, zoals de Finse sauna.

Temperatuur in °C ~|

> 50 – 70 <

|~ Luchtvochtigheid

30 – 70%

Deze eigenschap maakt veel verschil in hoe je deze sauna beleeft. Het is met een lagere temperatuur toch flink zweten. Dit gevoel is bij de meeste mensen bekend als er een opgieting wordt gedaan. Op dat moment gaat namelijk de luchtvochtigheid extreem omhoog. Door het materiaalgebruik in de Temazcal (tevens ook in pelgröm sauna door met name materiaal keuze) ligt de luchtvochtigheid al een stuk hoger. > 45 %

 

Klik op de foto voor complete Galerie van de sauna

Karakteristieken;

Gegarandeerd natuurlijke materialen met uitzonderlijke goede isolatie en vochtregulatie

  • leem
  • kalkhennep
  • stro  
  • hout
  • groen bloemen dak

 

De sauna wordt verwarmd door een houtgestookte Rocketstove met Batsch